Продукти, не рекомендовані при серцево-судинних захворюваннях
При підвищеному тиску необхідно обмежити споживання солоної, жирної, гострої та солодкої їжі.
Гіпертонікам суворо заборонено вживати копченості, соління, маринади, чіпси, сири солоних сортів, консервацію.
Також слід виключити з раціону хворого страви, багаті на холестерин (мізки, внутрішні органи тварин, ікру).
Сметану, сири, ковбаси, сало, котлети, вершкове масло і маргарин необхідно замінити свіжими овочами та фруктами. Перехід має відбуватися поступово, без різких перепадів.
Протипоказані продукти, що містять кофеїн: міцний чай, кава, алкоголь, газована вода, гострі прянощі.
Не можна поєднувати молочні продукти з продуктами, багатими на магній і калій. При такому поєднанні засвоєння цих мікроелементів зводиться до мінімуму.
Категорично заборонено курити, вести малорухливий спосіб життя, надмірно працювати та спати менше, ніж 7 годин на добу.
Потрібно обмежити вживання солодкої, борошняної та жирної їжі.
Важливо скоротити споживання солі. Для підвищення смакових характеристик страв сіль можна замінити натуральними травами та спеціями. Крім того, слід віддавати перевагу солі зі зниженим рівнем натрію (за смаком така сіль нічим не відрізняється від звичайної).
Продукти, багаті на холестерин, краще замінювати додатковою кількістю рослинної олії, фруктами, овочами, м’ясом і рибою нежирних сортів.
Молочні продукти краще вживати низькокалорійні або знежирені.
Обов’язково треба додати в раціон хворого більше продуктів, багатих на магній і калій. Ці мікроелементи підвищують стійкість м’язів серця до дії шкідливих факторів, зміцнюють нервову систему, посилюють видільну функцію нирок, знижують схильність судин до спазмів.
Джерелом магнію та калію для організму можуть бути: чорнослив, гарбуз, абрикоси, картопля, капуста, шипшина, банани, хліб з висівками, пшоно, вівсяна крупа, гречана крупа, морква, смородина, петрушка, буряки, листя салату.
Для нормалізації артеріального тиску необхідно додати в раціон продукти, багаті вітаміном С. Він допомагає зміцнити стінки судин. У великій кількості вітамін С є в обліписі, цитрусових, смородині, шипшині та квітках суданської троянди.
Дотримання цих правил харчування та здоровий спосіб життя допоможуть стабілізувати артеріальний тиск.
Продукти, рекомендовані при захворюваннях серцево-судинної системи
Призначення специфічної дієти – один із додаткових методів лікування. Для кожного виду захворювання є спеціально розроблені дієти. Серед рекомендацій – максимально обмежити вживання кухонної солі та зменшити об’єм спожитої рідини. Також слід обмежити споживання продуктів, які містять холестерин, і речовини, які можуть провокувати збудження серцево-судинної та центральної нервової системи. При цьому раціон збагачують калієм, кальцієм, речовинами, які нормалізують жировий обмін (лецитин, метіонін), а також вітамінами (особливо А, С, групи В). Страви готують без додавання солі. Кулінарна обробка передбачає відварювання та максимальне подрібнення (у потертому вигляді), смаження вкрай не рекомендується. Крім того, у випадках ускладненого перебігу захворювання застосовують такі спеціальні дієти:
- дієта «Карелл» – призначають тепле молоко у встановлених дозах;
- «Калієва» дієта – призначають продукти, багаті на калій (курага, родзинки, чорнослив, картопля, капуста, шипшина, яблука тощо);
- фруктово-овочева дієта.
- “Гіпонатрієва” дієта – дозволено вживати молочні продукти, пісні супи, м’ясо і рибу (нежирні сорти), крупи, бобові й макаронні вироби, сирі й відварені овочі, а також ягоди та фрукти.
Like this:
Like Loading...