Часник (лат. Állium satívum) – багаторічна трав’яниста рослина; вид роду Лук сімейства Амарилісові (Amaryllidaceae) підродини Цибулеві (Allioideae), раніше містився в самостійне нині скасований сімейство Цибулеві (Alliaceae).
Популярна овочева культура у багатьох народів по всьому світу, що пояснюється гострим смаком і характерним запахом, пов’язаним з наявністю в складі рослини органічних сульфідів (тіоефірів). Часточки цибулини ( «зубчики») використовуються в якості посівного матеріалу, вживаються в їжу (у сирому або приготованому вигляді, як приправа). Листя, стрілки і квітконоси також їстівні і вживаються в основному у молодих рослин.
Часник широко використовується в медицині завдяки антисептичну дію.
Батьківщиною є Середня Азія. Окультурення часнику відбувалося в гірських районах Таджикистану, Туркменії, Узбекистану, на півночі
Ірану, в Афганістані і Пакистані.
Трав’яниста рослина висотою 20-100 см.
Коренева система мичкувата.
Цибулина складна, утворює в пазухах своїх лусок від 2 до 50 луковічек- «діток» (іменованих в побуті «зубками» або «зубчиками»), кожна з яких покрита жорсткою шкірястою лускою. Цибулина округла, кілька пріплюснутая, до середини овально-ребриста. Цибулини можуть бути білі, жовтуваті, темно-фіолетові, рожево-фіолетові. За допомогою цибулинок часник розмножується вегетативно, що і використовується в культурі. Зовнішні цибулинки довгасті, до середини потовщені; зовнішня поверхня опукла, внутрішня – увігнута.
Листя не порожні, вузькі, ланцетовидні-витягнуті, жолоби, з нижньої сторони з кілем, сантиметрової ширини, загострені до кінця, цельнокрайниє, прямостоячі або пониклі, в довжину досягають 30-100 см. Кожен наступний лист проростає зсередини попереднього, тим самим утворюючи помилковий стебло, міцніший, ніж у ріпчастої цибулі.
Квітконіс (квітконосне стебло, стрілка) – висотою від 60 до 150 см, майже до половини одягнений листовими піхвами, до цвітіння на кінці закручується в спіраль і закінчується суцвіттям у вигляді парасольки, який до цвітіння покритий плівчастої перетинкою.
Суцвіття – простий кулястий парасольку, що з стерильних квіток, повітряних розмножуються цибулинок-бульбочек і щільного покривала (обгортки). Квітки на довгих квітконіжках, з простим (тобто без диференціації на чашечку і віночок), вінчиковидною оцвітиною, що складається з шести пелюсток. Пелюстки оцвітини білі або блідо-лілові, з однією жилкою, гладкі, мають довжину близько 3 мм. Тичинок шість.
Плід – коробочка. Насіння часник майже не дає.
Число хромосом: 2n = 16, 48.
Хімічний склад
У цибулинах міститься 35-42% сухих речовин, у тому числі 6,0-7,9% білків, 7,0-28 мг% вітаміну С (в листі – до 80 мг%), 0,5% цукрів, 20 27% полісахаридів.
Смак і запах часнику обумовлені наявністю ефірного масла (0,23-0,74%), в якому міститься алліцин і інші органічні сполуки сульфідної групи (фітонциди).
Аліцин – ефірне масло часнику, органічна речовина, яка є сильним антиоксидантом, тобто позбавляє клітини від вільних радикалів. В ході експерименту зі штучним аллицином вчені з’ясували, що з вільними радикалами реагує продукт розпаду останнього (так звані сульфенових кислоти – sulfenic acid).
Їх реакція відбувається дуже швидко і обмежується лише часом зустрічі двох молекул (радикала і кислоти). Раніше ніхто ні в штучних, ні в природних умовах не спостерігав нічого подібного, стверджують вчені. Аліцин являє собою складну суміш летючих безазотистих ароматичних з’єднань, що складаються в основному з полісульфідів, що володіють пекучим запахом. Крім стерилізуючого (протимікробної) дії, аллицин володіє дратівливою, сокогонним і відхаркувальний ефект.
Часниковий сік містить в собі біологічно активні речовини, які надають протималярійних, фунгіцидну (протигрибкову), протипротозойну, противірусну та протизапальну дію. Часник також містить фітонциди, що вбивають або пригнічують ріст бактерій.
У міфах Стародавнього Єгипту суміш солі з часником згадується, як жарознижуючий засіб.
У медицині застосовують препарати з цибулин часнику – настоянку часнику і спиртову витяжку (аллілсат), які підсилюють рухову і секреторну функції шлунково-кишкового тракту, що сприяє розвитку нормальної кишкової флори і підвищенню опірності організму до простудних, інфекційних захворювань і служить засобом підвищення імунітету організму. Останнє пов’язано ще і з тим, що компоненти часнику збільшують активність фагоцитів, Т-лімфоцитів, макрофагів і клітин-кілерів. Часник призначають всередину також для придушення процесів гниття і бродіння в кишечнику (при атонії кишечника і колітах). Тому в якості добавки до їжі часник може запобігти отруєнню неякісними продуктами.
Заліковує і знезаражує рани. Передбачається імуностимулюючу і протиракову дію часниковий препаратів.
Часник містить велику кількість аллицина. Сульфенових кислоти, які є продуктом розпаду аллицина, реагують з вільними радикалами. Це пояснює антиоксидантні властивості часнику, в якому немає флавоноїдів, як в зеленому чаї або винограді.
Входить до складу Фавордил ультра и Амирипаш ультра.