Джамболан, або ямболан (лат. Syzygium cumini), або Євгенія ямболана (лат. Eugenia jambolana) – плодове дерево родини Миртові (Myrtaceae).
Інші назви: джамбул, кавова, яванська або португальська слива.
Джамболан – вічнозелене швидкозростаюче дерево висотою до 30 метрів з діаметром стовбура 60-90 см і з довгасто-овальним листям 5-25 см завдовжки та 2,5-10 см шириною.
Листя має виражений скипидарний запах.
Квітки рожеві з воронкоподібною чашечкою, 4-5 зрощеними пелюстками і численними тичинками.
Плід – глянцева темно-фіолетова, майже чорна, кістянка з тонкою шкіркою, діаметром 1,25-5 см. М’якоть плоду фіолетова або біла, дуже соковита, ароматна, з в’язким, іноді гіркуватим смаком, містить одне або кілька зелених чи коричневих насінин.
Батьківщина джамболану – Індія, М’янма, Шрі-Ланка, Андаманські острови. Натуралізувався і культивується в Індонезії, Австралії, Східній Африці, на Філіппінах, рідше в тропічній Америці.
Дерево росте в долинах річок, а також на висоті 1200 м над рівнем моря.
Плоди їстівні у свіжому вигляді, а також використовуються для приготування тортів, соусів, желе, шербетів та сиропів.
Листя, плоди, насіння і кора рослини широко використовуються в медицині.
Ефірні олії, які добувають з листя, використовуються в парфумерії.
Насіння містить феноли, дубильні речовини, алкалоїди, трошки ефірної олії.
Експериментально доведена гіпоглікемічна активність екстракту з плодів.
Висушене насіння включене в БТФ як антидіабетичний засіб; аналогічно використовується в Індії.
Кора коренів використовується як дубильна сировина.
Деревина – на споруди.
Лікувальні властивості Джамболану
- Боротьба з проблемами травлення. Тривала історія застосування доводить, що пурпурний плід джамболану ефективний для усунення виразкової хвороби і діареї. Завдяки своїм антибактеріальним властивостям фрукти допомагають запобігти розвитку хвороби, знищуючи збудників, присутніх в шлунку або кишечнику. Крім того, органічні волокна з м’якоті та шкірки допомагають нормалізувати природні рухи кишечника для безперешкодного переміщення харчових мас. При поїданні джамболану виділяється багато слини, яка стимулює перетравлення їжі вже в ротовій порожнині, а також інших відділах шлунково-кишкового тракту. Це покращує засвоюваність страв і прискорює метаболізм. М’якоть фрукта, змішана з чорною сіллю і порошком насіння кмину, миттєво допомагає при різних розладах шлунку.
- Профілактика та полегшення симптомів діабету. Відомо, що індійська ягода має чудову здатність допомагати пацієнтам, що страждають на діабет 2-го типу, який тісно пов’язаний зі способом життя та неправильною дієтою. Оскільки в плодах джамболану мало глюкози, його глікемічний індекс також невисокий. А це означає, що рівень цукру в крові при споживанні плоду практично не підвищиться. Аналогічним чином буде впливати і олеанолова кислота, яка присутня у фрукті і володіє антидіабетичними властивостями. Завдяки її наявності організм сам почне виробляти хімічні речовини, відповідальні за зниження рівня цукру в крові, перетворюючи глюкозу в енергію. Це також допоможе зменшити ускладнення, викликані діабетом, наприклад, занадто часте сечовипускання і розлад шлунку.
- Допомога при серцево-судинних захворюваннях. Плоди джамболану містять речовину тритерпеноїд, яка перешкоджає накопиченню холестерину. Особливо добре це не тільки для тих, хто вже має проблеми в даній області, а й для здорових людей, в якості профілактики. Інгібітор холестерину зменшує ризик розвитку серцевого нападу, знижує відкладення речовини в судинах, тим самим перешкоджаючи атеросклерозу і гіпертонії.
- Ефективна допомога при геморої. Захворювання, про яке «незручно» говорити, тим часом завойовує все більшу аудиторію. Причиною тому малорухливий спосіб життя і неправильне харчування. Вживання соку джамболану дозволяє швидко поліпшити здоров’я в даній області, зміцнюючи вени та стінки кишечника. У деяких, не надто запущених випадках, хвороба здатна піти сама собою, за умови усунення причини її появи.
- Збільшення виробництва гемоглобіну. Залізо, в надлишку присутнє в джамболані, грає важливу роль у формуванні основного з’єднання крові, гемоглобіну. Зв’язуючись з киснем, він переносить молекули до всіх тканин, живлячи клітини і надаючи «паливо» для маси метаболічних реакцій. Крім того, залізо сприяє очищенню і оновленню крові.
- Захист печінки. Джамболан найкраще дбає про орган, який відповідає за очищення тіла, видалення токсинів і відпрацьованих речовин з крові. Печінка також виділяє жовч, важливу для руйнування жирів. Фрукт стимулює здорове виділення жовчі, щоб уникнути зайвого накопичення ліпідів, їх відкладення, з подальшим ожирінням печінки і супутніми проблемами.
- Молодість шкіри. Плоди джамболану є хорошим джерелом вітаміну С, який, як відомо, має дивовижну регенеруючу дію на шкіру. Поряд з його антиоксидантними властивостями і зв’язуванням вільних радикалів вітамін бере участь у виробництві білка колагену, який запобігає ранньому старінню і допомагає поліпшити зовнішній вигляд покривів. У традиційній медицині азіатських країн порошок з насіння джамболану використовується для видалення шрамів і плям.
- Догляд за зубами і порожниною рота. Вітамінний склад плодів джамболану підтримує здоров’я зубів і ясен, загоює тканини та прибирає кровоточивість. Антибактеріальні властивості фрукту контролюють розвиток бактерій, які ушкоджують зуби і можуть стати причиною появи неприємного запаху.
- Зміцнення імунітету. Інші корисні властивості джамболану – це профілактика і полегшення симптомів ангіни та застуди, а також зниження схильності до алергічних реакцій. В цілому фрукт зміцнює імунну систему і посилює виробництво її агентів.
- Боротьба з раком. Відомо, що поліфеноли, що містяться в фруктах джамболану, негативним чином позначаються на появі ракових клітин. Аналогічно працюють антоціани, що дають плодам червоний колір, флавоноїди і галактуронова кислота, які запобігають канцерогенній активності.
- Міцність кісток. Кальцій, залізо, калій, вітаміни в складі джамболану допомагають зміцнити і запобігти остеопорозу. Кальцій також є важливою речовиною для підтримки здоров’я нервової системи.
- Діабет і зниження ваги. Завдяки низькому вмісту цукру і невеликій калорійності екзотичний плід стане приємним доповненням до раціону людей, з різних причин обмеженим в споживанні вуглеводів.
Входить до складу Поіс ультра.