Гарцинія камбоджійська (лат. Garcīnia gūmmi-gūtta) – вічнозелене тропічне дерево; вид роду Гарцинія сімейства Клузієві (Clusiaceae). Поширена в Індії, Індонезії та Південній Азії і Африці.

Камбоджійська гарцинія зростає в Південно-Східній Азії, Індії, Західній і Центральній Африці, переважно у вологих тропічних лісах. Саме цей клімат сприятливо позначається на здатності рослини давати до 2 врожаїв на рік.

Гарцинія камбоджійська є однією з 50 видів Гарцинії. Вічнозелене тропічне дерево, має пірамідальну крону і чорно-буру кору.

Листя овально-довгасте, глянцеве, зверху темно-зелене, знизу може бути жовтуватим. У довжину воно може досягати 25 сантиметрів, а в ширину – 10.

Двостатеві квітки м’ясисті, зелені, з червоними плямами.

Плоди досягають в діаметрі 8 сантиметрів, на їх зовнішній поверхні пролягає від 6 до 8 неглибоких борозенок, роблячи плоди схожими на невеликі гарбузики. Дозріваючи, вони набувають жовте або темно-помаранчеве забарвлення. Під шкіркою знаходиться від 4 до 8 сегментів м’якоті з прилеглим насінням.

Стиглі плоди знімають з дерева і сушать разом з шкіркою, або на сонці, або в спеціальних сушарках. Сухі плоди стають коричневими або чорними, їх перемелюють і отриманий порошок використовують в якості харчової добавки.

Хімічний склад Гарцинії камбоджійської вважається маловивченим, але плоди рослини стали предметом наукових досліджень. У них знайдена лимонна кислота, яка складає до 30% від сухої ваги плоду. У свою чергу, ця кислота складається здебільшого з гідроксілимонної кислоти. Також в плодах знайдено гумігутін, гутіферон, ксангутамол і пектин.

В Індокитаї прийнято вважати, що камбоджійська гарцинія покращує травлення та сприяє швидкому насиченню. В системі Аюрведа плоди застосовувалися як лікувальний засіб при ревматизмі, водянці, затримці менструацій (порушенні гормонального фону), розладах травлення.

Згідно з приписами народної медицини індійські жінки досі вживають камбоджійську гарцинію як засіб, що допомагає очистити організм від шлаків і токсинів. В кінці XX століття камбоджійська гарцинія набула популярності в області дієтології та схуднення і в західних країнах. У 2010 році американський доктор Оз з екранів телевізорів заявив, що з її допомогою можна позбутися зайвої ваги. Як пояснення цих властивостей зазвичай посилаються на високий вміст в плодах (65%) гідроксілимонної кислоти (ГЛК), що сприяє нібито прискоренню обміну речовин, а також пектину, притупляє відчуття голоду.

За результатами дослідження, опублікованого в журналі International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders (1996), контрольна група, що вживала плоди гарцинії, в середньому позбулася 5,4% зайвої ваги. Інше дослідження (1998) не показало жодного впливу гарцинії на вагу в порівнянні з прийомом плацебо. Ті ж результати принесли і наступні експерименти, за підсумками яких було зроблено висновок про гепатотоксичність плодів рослини, що змусив виробників згорнути виробництво одного з БАДів на основі гарцинії.

Гарцинія надзвичайно корисна для здоров’я, сприяє швидкому схудненню при вживанні спеціалізованих препаратів.

Входить до складу Мідона ультра.