fbpx

Куркума довга, Куркума домашня, Куркума культурна, або турмерика, жовтий імбир (лат. Cúrcuma lónga) – багаторічна трав’яниста рослина, вид роду Куркума (Curcuma) сімейства Імбирні (Zingiberaceae).

Бульбоподібне кореневище куркуми (жовтий корінь) використовується як прянощі (здатна замінити імбир), барвник і лікарська рослина.

Родина куркуми, ймовірно, Індія, в дикому вигляді ніде більше не зустрічається.

Куркума довга – багаторічна трав’яниста рослина висотою до 90 см з чергуються дворядними простими овальними листям.

Бульбоподібне, майже округле кореневище до 4 см в діаметрі, жовтувато-сіре, з кільцевими рубцями від листя, дає з верхівкової бруньки надземну частину рослини. Від клубневидне кореневища відходять численні тонкі корені, деякі з них на кінці здуваються в невеликі бульби, ці бульби НЕ жовті.

Надземна частина складається з декількох довгастих на довгих (до 1 м) вагінальних черешках прикореневого листя.

Квітконіс (близько 30 см) густо засаджені зеленими, вгорі більш світлими прилистниками, в пазухах яких в середній частині квітконоса розвиваються квітки.

Квітки трубчасті з трилопатевим, злегка неправильним відгином, жовті, губа широка жовта.

Хімічний склад

Рослина містить крохмаль, дуже ароматне ефірне масло (1,5-5%) і барвник куркумін (0,6%), а також δ-фелландрен, цінгіберен (2,5%), борнеол, Сабіна, β-куркумін.

Коріння рослини знаходять застосування в індійській народній медицині, як протизапальний, ранозагоювальний, знеболюючий засіб, може використовуватися ще при судинних і шкірних захворюваннях.

Основний діючий компонент – поліфенол куркумін, один з представників групи куркуміноїди.

Смак і запах куркуми слабопряний, приємний, а в великій кількості – гострий, пекучий. Вона входить до складу різних національних пряних сумішей. У забарвленні страв куркума служить гарним замінником шафрану посівного, але значно дешевше.

В якості лікарської сировини використовують кореневище куркуми (лат. Rhizoma Curcumae). Порошок кореневищ застосовується як пряність, покращує травлення. Добавка порошку кореневищ куркуми до їжі сприяє виробленню жовчі і шлункового соку, є засобом, що підвищує апетит.

У народній медицині куркуму застосовували при захворюваннях печінки і жовчного міхура, нирок.

Входить до складу Ливофер ультраСомешвари ультраПюрин ультраМидона ультраСухасини ультра.

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!