fbpx

Момордика харанція, або гіркий огірок, або китайська гіркий гарбуз (лат. Momordica charantia) – однорічна трав’яниста ліана; вид роду Момордика сімейства Гарбузові (лат. Cucurbitaceae).

Родина виду – тропіки Азії. Вирощується по всьому світу в регіонах з теплим кліматом, в основному в Південній і Південно-Східній Азії, Китаї та на Карибських островах.

Момордика харанція – однодомна ліана, яка виростає до 4 м в довжину.

Стебла п’ятигранні з поздовжніми борозенками і простими вусиками.

Листя має приплюснуто ниркоподібну або округлу форму, глибоко надсечённие на п’ять – дев’ять лопатей, серцеподібні біля основи. Довжина черешків 1-7 см. Розмір листової пластинки 2,5-10 × 3-12 см. Розташовані черговості.

Квітки одностатеві, розташовані по одному в пазухах листків. Пелюстки жовті, в кількості п’яти.

Плодоніжки довгі. Плоди спочатку зеленого кольору, в фазі стиглості стають яскраво-жовтими або оранжевими; поверхню шорстка, зі зморшками і бородавками. Форма плодів різноманітна, вони можуть бути циліндричними, веретеновидними, овальними). Розміри 3-15 (40) × 2-5 (8) см.

М’якоть незрілих плодів блідо-зеленого кольору, щільна соковита, дуже гірка.

Насіння нерівномірною форми (від плоскої яйцевидної, до майже прямокутної), гіркі, розміром 8-15 × 4-10 мм. Розташовуються в білуватою губчастого-сухої м’якоті. Забарвлення зрілих насіння червоно-коричнева.

Заготівля лікарської сировини з момордики харанціі проводиться з урахуванням певних особливостей. Листя збирають в травні, в період формування рослини. Плоди і насіння – влітку, в період повного дозрівання. Корінь і кореневище збирають переважно восени. Ступінь зрілості плода визначається по окрасу і розкритим стулок, з яких визирають насіння. У процесі сушіння необхідно запобігати загнивання рослини і попадання на нього прямих сонячних променів.

Листя, стебла і насіння заготовляють цілком, а плід перед сушінням нарізають невеликими шматочками. Зберігати висушені інгредієнти необхідно в паперових або тканинних мішечках, або в скляному посуді з кришкою. Свої корисні речовини різні компоненти момордики зберігають від 1 до 4 років (квітки і листя 1-2 роки, коріння і кореневища 2-3 роки, плоди 3-4 роки).

Плід момордики харанціі на 80% складається з води. 100 гр. м’якоті плоду містять всього 15-20 ккал.

Хімічний склад: калій, цинк, селен, кремній, вітаміни групи А, В, С, Е, фолієва кислота, пантотенова кислота. Околоплодника рослини містить жирну олію і каротин. Насіння момордики містять лікопін, глікозид момордіцін і Харатін. У коренях виявлені тритерпенові сапоніни.

Корисні властивості

Момордика харанція містить багато заліза, вдвічі більше Бета-каротину, ніж в броколі; вдвічі більше кальцію, ніж у шпинаті; вдвічі більше калію, ніж в банані. Крім того, вона стимулює травлення і апетит. Вважається, що вона запобігає і лікує малярію. Лабораторні дослідження показали, що деякі сполуки в цьому овочі допомагають лікувати ВІЛ.

Момордика харанція має гіпоглікемічну дію і використовується як народний засіб від діабету 2-го типу, хоча подальші дослідження повинні бути проведені.

Комплекс біологічно активних речовин і вітамінів момордики надає цілий ряд лікувальних дій: седативну, спазмолітичну, протизапальну, антиоксидантну, противорвотное. Що входить до складу рослини кальцій сприяє зміцненню скелета і зубів.

За даними новітніх досліджень, проведених групою вчених з Університету Колорадо (США), сік китайського гіркого гарбуза (момордики) здатний знищувати клітини раку підшлункової залози, так як обмежує здатність ракових клітин підшлункової залози засвоювати глюкозу, тобто позбавляє їх можливості отримувати необхідну енергію для росту і розвитку. Також під час дослідів на мишах було встановлено, що вживання момордики сприяє нормалізації функції вироблення інсуліну. Результати проведених дослідів були опубліковані в журналі “Carcinogenesis”.

Момордика харанція може використовуватися для схуднення, так як її компоненти прискорюють обмін речовин, зокрема, сприяють розщепленню жирів.

Традиційно використовується рослина в східній медицині, а також в народній медицині корінних народностей Південної Америки.

Відвар і настоянка момордики застосовуються як протизастудний і імуномодулюючий засіб.

Введення в раціон харчування плоду момордики харанціі при діабеті знижує рівень цукру в крові.

Подрібнене листя момордики ефективні при укусах комах і змій, їх прикладають до наривів, опіків і ран.

Сирі насіння використовують для профілактики серцево-судинних захворювань, зниження рівня «поганого» холестерину, лікування шлунково-кишкових інфекцій.

Корінь момордики харанціі застосовується для приготування відхаркувальний засіб при бронхіті.

Отруйний сік момордики харанціі використовують зовнішньо при лікуванні деяких шкірних захворювань, артриті, ревматизмі. Деякі знахарі застосовують відвар момордики при нефриті, простатиті і сечокам’яної хвороби.

У багатьох країнах світу вона вважається природним афродизіаком.

Входить до складу Пюрин ультра и Поис ультра.

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!