Морінда цітрусолістная, або Ноні (лат. Morinda citrifolia) – невелике дерево родини Маренові (Rubiaceae), що відбувається з Південної Азії і екстенсивно поширене людиною всюди в Південно-Тихоокеанському регіоні.
Морінда цітрусолістная росте в тінистих лісах і на відкритих скелястих або піщаних берегах. Вона дуже невибаглива і може рости на засолених, вулканічних і вапняних грунтах. Рослина виростає до 7 м в висоту, глибина коренів досягає 21 метра, цвіте і плодоносить круглий рік.
Кора сірувато або жовтувато-коричневого кольору, потріскана, гола.
Її листя – темно-зелені, блискучі, глибоко поцятковані прожилками. Довжина листя: 20-45 см; ширина: 7-25 см. Довжина черешків: 05-25 см.
Квітки маленькі, білі; довжиною – 1,5 см.
Плоди овальні, з вигляду нагадують картоплину, 4-7 см завдовжки, містять досить багато дрібних насіння. Недостиглі плоди зеленого кольору, при дозріванні вони стають білими або світло-жовтими, шкірка при цьому стає майже прозорою.
Плід їстівний, але має неприємний гіркуватий смак і різкий запах, схожий на запах зіпсованого цвілого сиру. Проте, ці плоди є на деяких тихоокеанських островах (Фіджі, Самоа, Раротонга) основним продуктом харчування.
В лікарських цілях використовуються листя, плоди, кора і квіти морінди цітрусолістной. Іноді використовується навіть сік рослини. Листя і квіти заготовлюються в середині періоду цвітіння, кора – або до цвітіння, або вже після плодоношення, плоди – у міру дозрівання. Термін зберігання сушеного сировини – 2-3 роки.
Хімічний склад
Містить амінокислоти серотонін, антибактеріальні речовини, дамнакантал, ськополетін, проксеронін, терпени, мінерали, вітаміни, антрахіновие з’єднання, (в т.ч. незамінні), алкалоїди, ферменти, ксеросін, селен, антиоксиданти.
100 г плодів Ноні містить 95,67 г води, 15,3 калорій, 0,43 г білка, 0,1 г жиру, 0,54 г золи, 3,4 г вуглеводів, 0,2 г дієтичної клітковини, 1,49 г цукру, 0,1 г сахарози, 0,32 г фруктози, 0,1 г лактози, 0,1 г мальтози і 1,17 г глюкози. Фрукт забезпечений вітаміном С на 37,39%, вуглеводами на 2,62% і кальцієм на 1,01%.
Різні частини рослини широко використовуються в традиційній медицині вже більше 2000 років. Жителі Гавайських островів і островів Тихого океану застосовують листя, квіти, кору і плоди при лікуванні очних хвороб, для загоєння ран і абсцесів, для лікування захворювань горла, ясен і органів дихання, а також як проносний засіб.
У Малайзії підігріті листя прикладають для лікування кашлю, нудоти і колік, соком листя лікують артрити. На Гаваях сік перестиглих плодів використовують для регуляції менструального циклу і лікування захворювань сечостатевої системи. Рослина використовується також для лікування діабету і венеричних захворювань.
Сучасна наука також віддала належне цій унікальній рослині. Вчені встановили, що соку ноні властиві, крім ряду інших, такі лікувальні властивості, як антибактеріальний, протизапальний, болезаспокійливий, гіпотензивну і протиракову.
Морінда – це адаптоген і імуномодулятор. Вона відновлює обмінний і енергетичний баланс всього організму, допомагає послабити біль, подолати депресію і поліпшити кровообіг. Доречно зупинитися на двох унікальних речовинах, виділених з морінди. Це, в першу чергу, проксеронін і дамнакантал. Японські вчені звернули увагу на речовину дамнакантал, яке здатне ініціювати нормальну структуру в передракових клітинах і затримувати відтворення ракових. Проксеронін перетворюється в алкалоїд ксеронин, який забезпечує клітини життєво необхідними речовинами і в той же час виводить з клітин все шлаки.
Доведено, що ноні укріплює імунну систему, регулює функцію клітин, відновлює пошкоджені клітини. Тому воно ефективне при найрізноманітніших розладах, а також незамінне як загальнозміцнюючий засіб для здорових людей. Вчені визнають, що унікальний комплекс речовин, що входить до складу ноні, допомагає нормальній клітині краще працювати, в тому числі стимулює її поділ, тобто підсилює регенерацію тканин, а пошкодженій клітині допомагає ліквідовувати свої дефекти.
Морінда цітрусолістная має заспокійливу, протизапальну, антиоксидантну, протиракову, проносним, болезаспокійливу, протитуберкульозних, знеболюючим, стимулюючим, снодійним і імуномодулюючу дію. Рослина використовується при бактеріальних і вірусних інфекціях, порушеннях ендокринної системи, імунодефіцит, гіпертонії, раку, післяпологових болях, захворюваннях зорової системи, важко гояться ранах, абсцесах, кашлі, нудоті, кольках, артритах, люмбаго, астмі, дизентерії, порізах, переломах, порушеннях менструального циклу, воші, венеричні захворювання, діабет, виразках шлунка, розтягнення зв’язок, депресії, наркозалежності, гормональні порушення, захворюваннях порожнини рота і гортані, шлунково-кишкового тракту, дихальної, ендокринної та сечостатевої систем. Іноді використовується при проблемній шкірі як косметичний засіб. При регулярному вживанні в їжу морінда цітрусолістная запобігає старінню організму.