Перець довгий (лат. Piper longum), також іменований індонезійським довгим перцем – тропічна рослина, його плоди – пряність, а також спеції, які виготовляють з двох видів роду Перець: Piper longum і Piper officinarum. Ще один вид довгого перцю – Piper retrofactum – виростає на Яві.
Назва рослини походить від тамільської слова pippali.
Піппалі – близький родич чорного перцю, але має більшу пекучістю. Його часто плутають з перцем чилі, що належить до помилкових перцям, до роду Capsicum, що відбувається з Америки.
Інші назви перцю довгого: Піппалі, піппалі, індійський перець, індонезійська довгий перець, яванський перець, сухі сережки.
Перець довгий – це квітуча вічнозелена ліана з сімейства переліку, плоди якої використовуються як пекуча і ароматна пряність і спеція.
Ліана досягає висоти 8 м, листя довгасті, світло-зеленого кольору.
Цвіте дрібними білими квітками, зібраними в колосовидні суцвіття. Після цвітіння плодоносить горошинами зеленого кольору, після сушки здобувають темно-коричневий колір.
Супліддя зростаються один з одним, надаючи рослині незвичайний вид.
Обидва види довгого перцю дуже гострі і ароматні. Гостроту і аромат перцю додає алкалоїд пиперин, а також компоненти ефірної олії. Є в ньому також деякі вітаміни і мінерали.
Завдяки своїм складом, плоди мають виражені протимікробні, антисептичні, антиоксидантними, антибактеріальними властивостями. Тому в невеликих кількостях він корисний при застуді, бронхіті, ларингіті. Його рекомендують включати в меню при астмі, артриті, ревматизмі, подагрі.
Він корисний при діабеті, туберкульозі, сприяє лікуванню малярії. Його вживання сприяє травленню, поліпшує роботу кишечника: позбавляє від закрепів, усуває метеоризм, здуття, а також пригнічує процеси гниття, виводить з кишечника слиз. Ще він має виражену глистогінну дією.
Довгий перець надає також стимулюючий, відхаркувальну, вторгнень дію на організм. Позитивно впливає на функції печінки, усуваючи застійні явища в цьому органі.
Стимулює роботу мозку, підвищує потенцію, є відомим афродизіаком.
Його рекомендують включати в раціон хворих на епілепсію. Застосовують при пухлинах черевної порожнини, люмбаго, ішіасі і паралічі.
З пекучих плодів рослини готують відвар на молоці, який приймають при хронічних захворюваннях легенів, астмі.
Цей різновид перцю давно використовують в якості сильного збудливий засіб. Вживання страв з цією пряністю зігріває організм, наповнює енергією, підвищує лібідо.
Дуже популярний даний вид перцю в Аюрведе.
В даний час довгий перець є дуже рідкісним компонентом в європейській кулінарії, але як і раніше використовується в Індії, в деяких традиційних сумішах прянощів в Північній Африці, в індонезійській і малайзійської кухні. Інтерес до нього відродився після того як стало відомо, що він є джерелом хімічної сполуки піперлонгуміна (англ.), Що володіє протизапальними і сенолітіческімі властивостями.
Входить до складу Сомешвари ультра, Фавордил ультра и Амирипаш ультра.