Опубліковано

Підвищена кислотність? (Аюрведа)

повышенная кислотность, підвищена кислотність

Підвищена кислотність (амлапітта) – це захворювання, яке викликається утворенням надмірної кількості кислоти в шлунку, яке супроводжується відчуттям печіння в роті і в області серця. Цей стан проявляється при багатьох захворюваннях, від гепатиту і виразкової хвороби шлунка (ВХШ) до шлунково-стравохідного рефлюксу.

Гастрит включає безліч відхилень, таких як запальні процеси в слизовій оболонці шлунка, зокрема виразковий гастрит, викликаний токсичними подразниками, рефлюксний гастрит, що виникає під впливом жовчі і панкреатичних соків, геморагічний гастрит, інфекційний гастрит і атрофія слизової шлунка. ВХШ представляє собою дискретний дефект слизової оболонки шлунка, що виникає в тих частинах шлунково-кишкового (ШК) тракту (шлунок і дванадцятипала кишка), які піддаються впливу кислоти і пепсину.

Прояви гастриту і ВХШ зазвичай схожі, і ведення хвороби в загальному не відрізняється. Шлунково-харчовий рефлюкс – це відхилення в травленні, яке вражає нижній стравохідний сфінктер (НСС), м’яз, який з’єднує стравохід зі шлунком. Багато людей, зокрема вагітні жінки, страждають від печії або кислотного нетравлення, яке виникає через шлунково-харчовий рефлюкс. Лікарі вважають, що деякі люди страждають від шлунково-харчового рефлюксу через явище, яке називається грижа стравохідного отвору. У більшості випадків печію можна вилікувати дотримуючись дієти і змінивши спосіб життя; деяким людям можуть знадобитися лікарські препарати або хірургічне втручання.

Симптоми підвищеної кислотності

Для підвищеної кислотності характерний рефлюкс кислотного соку зі шлунка, блювота, пекучий біль у грудях і головний біль.

Як описується в традиційній медицині, найпоширеніший симптом – це печіння в нижній частині грудної клітини або верхньому відділі черевної порожнини. Біль, спричинений виразкою, може не вщухати від 30 хвилин до декількох годин. Додаткові можливі симптоми: втрата ваги, зниження апетиту, слабкість, нудота і блювота. Часом може здаватися, що біль в місці утворення виразки пройшла, але потім вона різко повертається. Біль, спричинена виразками, впливає на різних людей по-різному. Деякі відчувають біль відразу після їжі, тоді як інших нічого не турбує кілька годин. Щоб уникнути появи цих симптомів необхідно з’ясувати причину вироблення надмірної кількості шлункової кислоти.

Причини виникнення хвороби

Згідно Аюрведичній медицині, підвищена кислотність викликається:

  • – вживанням надмірно кислої, гарячої та гострої їжі;
  • – зловживанням великої кількості алкоголю;
  • – споживанням жирної, смаженої або подразнюючої їжі.

Недотримання правил харчування і неправильний спосіб життя, включаючи переїдання, вживання несумісних продуктів, подразнюючої їжі і забруднених продуктів харчування, прийом їжі під час порушення травлення, проживання в помірному кліматі і фактори, що збільшують пітту (наприклад, негативні емоції і придушення природних позивів) є причинами даного захворювання.

Неправильний раціон і спосіб життя можуть привести до шлунково-харчового рефлюксу. Деякі продукти і напої, включаючи шоколад, перцеву м’яту, смажену і жирну їжу, каву та алкогольні напої, можуть послабити НСС, що призводить до рефлюксу і печії. Дослідження показують, що куріння сигарет послаблює НСС. Ожиріння і вагітність також викликають шлунково-харчової рефлюкс.

У Аюрведі вважається, що підвищена кислотність виникає через підвищену кількість травних ферментів (пачака пітта), вироблення яких стимулює вата-доша. Через це посилене вироблення ферментів пересихає слизова (капхадхара кала) оболонка шлунка, що призводить до подразнення, підвищеної секреції, кислотності і, як наслідок, до утворення виразок.

Класифікація хвороби

Підвищена кислотність підрозділяється на два типи: відрижка через рот (урдхвага амлапітта) і схожий тип руху в нижній частині ШК тракту (адхога амлапітта). Залежно від того, яку дошу вражає захворювання, є три його типи: вата, капха і вата капха.

  • – Підвищена кислотність, що впливає на верхню частину ШК тракту (відригування через рот): Клінічними ознаками цього типу захворювання є відригування надмірно кислої, в’язкої, м’ясної рідкої їжі (у вигляді зеленої, жовтої, блакитнуватої, темної, кров’янистої субстанції) і блювота гірким і кислим вмістом шлунку, незалежно від того, порожній він чи сповнений. Печія, яка починається в шлунку або нижній частині черевної порожнини, і доходить до грудної клітки і горла, головний біль, печіння і відчуття, що печуть ступні і долоні, нудота (часто викликана лихоманкою) також є симптомами цього захворювання.
  • – Підвищена кислотність, що впливає на нижню частину ШК тракту: Цей стан характеризується рідким стільцем і печінням при випорожненні, сильною спрагою, запамороченням, затьмаренням свідомості, підвищеним слиновиділенням, висипанням на шкірі, підвищеним потовиділенням і появою мурашок.
  • – Підвищена кислотність, пов’язана з вата-дошою: Це стан, крім перерахованих вище симптомів, характеризується болем в животі, тремтінням в тілі, появою мурашок, потемніння в очах, незв’язною промовою в стані марення, затьмаренням свідомості і слабкістю.
  • – Підвищена кислотність, пов’язана з капха-дошою: У цьому стані, крім перерахованих вище симптомів, відхаркується мокротиння, відчувається тяжкість в тілі, втрачається смак, буває блювота, слабкість, свербіж по всьому тілу і сонливість.

Аюрведичне лікування підвищеної кислотності

У Аюрведі для лікування підвищеної кислотності використовуються наступні процедури:

  • 1. Викликання блювання в лікувальних цілях (вамана) за допомогою водних витяжок з змієподібного огірка і німа, після якого проводиться очищення (вірекана) за допомогою порошків з трівріта або будь-якого з таких засобів:
    • – авіпаттікар чурна (порошок з диких трав, традиційно вживаний в Аюрведі для лікування проблем з травленням),
    • – амалакі чурна (порошок з індійського агрусу, який балансує підвищену кислотність і виводить токсини, має багато інших корисних властивостей),
    • – абхярішта (водний відвар з рослинних інгредієнтів, ефективний при лікуванні запору і геморою),
    • – тріфала чурна (аюрведична формула для комплексного лікування і очищення організму).
  • 2. Якщо у пацієнта сильний пекучий біль, йому рекомендується масаж усього тіла з кандана таїла або лакшаді таїла (багатокомпонентні трав’яні масла).
  • 3. У разі відригування через рот рекомендується очищення кишечника. Якщо симптоми підвищеної кислотності проявляються в нижній частині ШК тракту, необхідно викликати блювоту.

Підвищена кислотність легко піддається лікуванню, якщо його почати на ранній стадії разом з лікарським засобом, наприклад, Acinorm Ultra. Складніше піддається лікуванню, якщо його почати на більш пізній стадії, і важко лікується у пацієнтів, що пізно звернулися до лікаря. Наш інтернет магазин Аюрведи пропонує препарат Есінорм ультра на трав’яній основі для лікування та профілактики підвищеної кислотності.

Зміна способу життя

Для правильного і збалансованого травлення важливі три фактори:

  • По-перше, їжа повинна бути свіжою, місцевого походження, або, хоча б, сезонною, і приготована з турботою і любов’ю.
  • По-друге, потрібно уважно і грамотно підбирати раціон. Наше відчуття смаку готує організм і запускає процес травлення ще до того, як їжа потрапляє в шлунок, також для травлення важливе почуття спокою і зібраності. Якщо під час їжі ви читаєте, перебуваєте за кермом, відволікаєтесь на комп’ютер і телефон, процес травлення однозначно не буде збалансованим.
  • По-третє, найкраще приймати їжу, коли домінує пітта-доша, з 10 ранку до 2 години дня, тобто коли ферменти найбільш активні, і травлення буде проходити найбільш ефективно. Прийом їжі в інший час негативно впливає на здатність організму перетравлювати і засвоювати її, а також давати енергію на тривалий час.