Опубліковано

Порушення травлення по Аюрведі

пищеварительная система, пищеварение, травна система

Шлунково-кишкові (ШК) симптоми є одними з найпоширеніших скарг серед населення. Інша їх назва – розлад шлунка. Назва розлад шлунка часто використовується для опису таких симптомів, як біль або дискомфорт у верхньому відділі черевної порожнини, але воно може також включати такі симптоми, як почуття швидкого насичення, газоутворення в кишечнику після прийому їжі або здуття, нудота і блювота. Розлад шлунка може бути епізодичним або хронічним, і часто загострюється після прийому їжі. Порушення травлення – загальний термін, який використовується для опису дискомфорту або болю у верхньому відділі черевної порожнини або в грудній клітці, що виникає зазвичай після їжі.

Аюрведичне лікування фокусується на усуненні відхилень в роботі шлунково-кишкового тракту, до складу яких входить більшість відхилень, що виникають всередині організму, від порушення травлення до артриту. Аюрведичні тексти описують анатомію і фізіологію травної системи дуже докладно.

Шлунок – один з життєво важливих органів тіла (марма). Інші важливі органи – серце, легені, нирки та мозок. Шлунок не тільки зберігає їжу в процесі травлення, але і перетравлює її за допомогою соків, які він виробляє. У шлунку є дрібні залози, з яких виробляється шлунковий сік (пачака пітта).

Шлунковий сік допомагає розбивати їжу на більш дрібні молекули. У момент, коли їжа потрапляє в шлунок, стінка цього органу починає скорочуватися і перемішувати їжу з шлунковим соком, щоб її можна було перетравити. Їжа, яку легко перетравлювати (лагху ахара), така як молоко зниженої жирності та злаки або фрукти, які містять жири, перетравлюється набагато швидше, ніж більш важка їжа (гуру ахара), така як смажене, що містить велику кількість жиру.

Частково переварена їжа з шлунку потрапляє в кишковий тракт, а потім перетравлюється за допомогою жовчі, підшлункового і кишкового соку, а також бактерій. Їжа розбивається на різні легко засвоювані речовини, які життєво важливі для зростання і розвитку, адже вони формують структурні елементи організму. Тільки після того, як їжа покидає кишковий тракт, завершується процес травлення і починається засвоєння.

Ознаки та причини порушення травлення

У класичній Аюрведі слово аджірна на санскриті означає погане травлення (джірна). Його визначають як патологічний стан, при якому їжа погано перетравлюється, що є основною причиною багатьох внутрішніх (метаболічних) захворювань. У традиційній медицині термін диспепсія (дис – погане і пепсис – травлення), відноситься до симптомів, які виникають у верхній частині ШК тракту.

Порушення травлення, слабкість, тяжкість в тілі, скупчення газів в кишечнику, запор або розлад шлунка є поширеними ознаками та симптомами аджірна, як описується в класичних текстах. У традиційній медицині диспепсія характеризується болем або дискомфортом в верхньому відділі черевної порожнини. Крім цього можуть бути такі симптоми як почуття швидкого насичення, здуття живота після їжі або нудота і блювота.

Згідно Аюрведі основними причинами порушення травлення є:

  • 1. Надмірне вживання рідини або води;
  • 2. Нездорове харчування, включаючи неправильний режим і кількість їжі (тобто, неправильний графік харчування [прийоми їжі через тривалі проміжки часу, вночі і т.д.] або занадто великими, чи занадто маленькими порціями);
  • 3. Харчові алергії;
  • 4. Порушення травлення в результаті неправильного проведення процедур панчакарми (виведення токсинів);
  • 5. Придушення природних позивів або почуття голоду, затримка випорожнення і т.д.;
  • 6. Порушення сну;
  • 7. Емоційні розлади (наприклад, почуття заздрості, страху, гніву, депресія, жага помсти);
  • 8. Сезонні зміни;
  • 9. Важко протікають хронічні захворювання;

Загалом, раціон, частота прийомів їжі, сезонні зміни і емоційний стан впливають на травлення.

Аюрведичне лікування і ведення порушення травлення

Ведення порушення травлення починається з усунення порушень в роботі ферментів, оскільки це вважається основною причиною даного стану. Воно лікується в такий спосіб:

  • 1. Порушення дії ферменту усувається шляхом вживання кислої, солоної їжі і напоїв, а також жирів в певній кількості.
  • 2. Посилена дія ферменту балансується молочними продуктами, наприклад, сиром, молоком і молочною кашею (пайасам).
  • 3. При ослабленій дії ферменту допомагає гостра, гірка, в’язка їжа і напої, які стимулюють вироблення ферментів.

Порушення травлення зазвичай лікується препаратами, що сприяють перетравленню і виведенню газів, наприклад, Safaya ultra. Фітопрепарат Сафая ультра містить 10 лікарських рослин, які допомагають при порушенні травлення.

Лікування функціональних порушень роботи шлунково-кишкового тракту проводиться за допомогою фітотерапії. З давніх часів фітотерапія відігравала важливу роль в лікуванні пацієнтів з симптомами диспепсії. Фітопрепарати з гірких трав, навіть в дуже маленькій концентрації, стимулюють секрецію шлункового соку, а також, травних залоз, і зміцнюють гладкі м’язи травного тракту (впливаючи на смакові, симпатичні нерви і ентеричну нервову систему).

Більш високе дозування, трав і продуктів харчування з гірким смаком, безпосередньо впливають на слизову оболонку шлунка і кишечника як стимулятори. Гіркі ліки часто комбінують з ефірними маслами (деякі масла додають в ароматичні гіркі настоянки, роблять лікарські суміші ефірних масел з гірким смаком). Ефірні масла діють в першу чергу як спазмолітики, місцеві анестетики і виводять гази. За останні кілька років були проведені клінічні випробування деяких фітотерапевтичних засобів (наприклад, іберису гіркого, кминного масла, олії м’яти перцевої, екстрактів куркуми і імбиру), які показали, що фітопрепарати більш ефективні, ніж засоби, які використовувалися для порівняльного аналізу, і настільки ж ефективні, як і прокінетики (дослідження виконувалися, ґрунтуючись на методах науково-доказової медицини).